keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Det är onsdag idag och klockan är halv två

Terveisiä melkein-Lapista! Vaikka suunnilleen Jyväskylän tasalla mennään, niin täällä on maisemat ihan kuin Lapissa, tuntureita ja laskettelurinteitä ja kukkuloita on kaikkialla. Toistaiseksi en ole vielä ehtinyt talviurheilemaan, mutta olosuhteet olis siihen oivat. Muut vaihtarit on kotoisin pääosin etelämmästä ja ihan kauhuissaan kun viikonlopuksi on luvattu -15 astetta, huu! Ne on muutenkin ihan sekaisin kun täällä on niin pimeetä, niillä on unirytmi heilahtanut nurin kurin ja ne yrittää raukat syödä jotain yrttivalmisteita että tulis uni iltasella. Mulle on onneks aika tuttua tää talvi ja tämmönen, eikä varsinaista kulttuurishokkia oo päässyt tulemaan. Itse asiassa Suomi ja Ruotsi on mun mielestä vielä samankaltaisemmat kuin ennakolta odotin, jotenkin aattelin että olis selkeempiä eroja. Ruotsi nähdään mun mielestä Suomessa vähän niinkun isoveljenä, suurempi ja jotenkin siistimpi, ne on niin fresh ja niin paljon avoimempiakin kuin me, muka. En nyt siis puhu omasta mielipiteestäni, vaan siitä miten mun mielestä yleisesti ajatellaan. Mutta ainakin täällä Västernorrlandissa (Länsi-Norlanti, kummallista muuten kun täähän on itärannikolla...) ihmiset ja meininki muutenkin on ihan sitä tuttua puttua mitä Suomessakin. Jännää on myös se, että ruotsalaiset omien sanojensa mukaan pitävät kansaansa vähän tuppisuina ja ei niin avoimina uusille ihmisille, vaikka itse olen aina ajatellut että se on jotenkin juuri suomalaisia kuvaava stereotypia! Hienoa täällä on se, että melkein kaikki vessat kaikkialla on tasavertaisuuden nimissä unisex, niin että sitä iänikuista naisten vessajonoa ei pääse samanlailla syntymään. Piste Ruotsille :D


Naapurien suhteen on ollut jännät paikat, mua vastapäätä ja mun seinänaapurina asuvat typykät oli viime viikolla kans vähän sekaisin unirytmissään, niillä ravas läpi yön koko ajan jotain ihme hiippareita kylässä jotka paisko ovia ja riiteli niitten kanssa. Lauantaiaamuna herättiin Johanin kanssa siihen että poliisi paukutti naapurin ovea ja otti tytön lopulta talteen. En siis ihan tiedä, mitä naapurustossani on meneillään, mutta juuri nyt on ainakin rauha maas ja huoltomiehillä hyvä tahto, asentavat tuossa käytävässä parhaillaan uutta ovea hajotetun tilalle. Lauantaina kävin äänestämässä ja vähän ostoksilla Johanin kanssa, ja illalla käytiin Örnsköldsvikissä katsomassa jääkiekkoa Fjällräven Centerissä. Elitserien MODO-Växjö olivat vastakkain, loppulukemat 6-2. Kannatin varulta Växjöä kun seurueessa oli mukana tosifani, mutta MODO vei.

Espanjan luennot täällä vaatii enemmän kärsivällisyyttä kuin mitkään mun opinnoista tähän saakka. Asiat, joita tähän mennessä on käyty läpi on tosi helppoja ja ne tekisi vain mieli juosta läpi, mutta koska luennot on siis online niin jotain teknisiä ongelmia tai muuta säätöä on koko ajan, jonkun mikki ei toimi, toinen ei kuule mitään, joku on saanut väärän linkin eikä pääse mukaan luennolle, ja sitten koko ryhmä odottelee että se Helsingborgin Håkan virittää sen mikkinsä kuntoon. Pitää myös olla varovainen ettei itse lipsauttele, mulla on yleensä mikki kiinni kun en puhu, mutta toissapäivänä se oli jäänyt vahingossa päälle ja päivittelin espanjaksi ääneen kun dios mío meinas mennä hermo siihen säätämiseen. Ei onneksi tullut muilta sanomista, he. Espanjan ope on onneksi tosi kiva espanjalainen Lucía.

Käyn täällä yhden venäläis-moldovialais-espanjalaisen tytön kanssa salilla, tai siis enhän mä missään salilla käy, mut niissä bodypumpeissa ja coreissa ja spinningeissä ja näissä. Salin omistaja on 22-vuotias nainen ja ehdolla vuoden härnösandilaiseksi! Kävin jo sitäkin äänestämässä. Nyt yritän lueskella hieman ruotsia, sain luvan tenttiä ruotsin ykköskurssin läpi ilman luentoja, koska muut osanottajat eivät ole siis ikinä opiskelleet sanaakaan ruotsia, niin tentissä kysellään kellonaikoja, viikonpäiviä ja muuta melko tuttua. Det är onsdag idag och klockan är halv två.

Denna veckans ordlista:

gnissla tänder – narskutella hampaita
skynda sig - kiiruhtaa
en brud – mimmi tms naista tarkoittava
sliten – kulunut
nött - kulunut
snabel-a – kärsä-a eli @
dugga – tihkuttaa, mutta myös jonkin sortin pikku tentti tenttinen kesken kurssin
knarkkvart – huumeluola
målvakt, er - maalivahti
back, ar – puolustaja
forward, ar – hyökkääjä
offside – paitsio

Puss å kram! <3

Ei kommentteja: